Det går bra för vår kund Picsmart!

2021-06-16

Den mobila lanthandeln i city, så beskriver VD Christopher Heybroek företaget Picsmart, där alla leveranser sker med hjälp av vår eldrivna lätta lastbil Inzile Pro4

Affärsidén är att sälja mat online med hemleverans och vara den lokala butikens bästa vän i en omvärld där digitaliseringen växer kraftigt. 

Picsmarts personal shoppers handlar i de livsmedelsbutiker som finns i kundens närområde. 

För kunderna blir det en beställning, en betalning och en leverans men med utbudet från flera butiker. 

Allt startade 2019 med idéer om att digitalisera och modernisera matindustrin. 

“Där och då var den svenska marknaden ganska långt efter resten av både världen och det övriga samhället. I siffror stod e-handel av livsmedel för ca 2% av en marknad som sammantaget är värd över 300 miljarder kronor. Vi kände att här finns det potential och plats för en lösning för e-handel av matvaror som kan utvecklas och ökas i takt med kundernas ökade krav” säger Christopher. Samtal med livsmedelsbutiker bekräftade också behovet av en smart lösning för lokal e-handel för mat. 

 Christopher berättar vidare om hur han själv tillsammans med sina partners genast började trendspana.

“Vi tittade i flera länder både i och utanför Europa. Nord- och Sydamerika var tidigt ute med e-handel för mat. Koncept som Instacart och Cornershop inspirerade oss till att starta upp en nordisk variant. Det var viktigt för oss att hitta en modell som skulle fungera för Norden” säger Christopher. 

I utvecklingen av affärsmodellen hamnade hållbarhet snabbt i toppen av prioriteringar. 

“Modellen med stora centrallager utanför city som man sedan körde in till stan med dieselbilar kändes trött och omodernt och vi ville verkligen göra en bättre variant och samtidigt erbjuda det fina och stora sortiment som dom lokala butikerna erbjuder” fortsätter Christopher. 

“Jag sa till min partner att vi måste ha eldrivna fordon som levererar åt oss!” 

Efterforskningen för att hitta lämpliga fordon sattes omedelbart igång. Christopher fick höra om att det fanns ett nytt svenskt företag i Västervik som tillverkade eldrivna arbetsfordon anpassade för last mile delivery.  

“Jag ringde upp grundaren Ragnar Åhgren och det ena ledde till det andra och i juli 2020 fick vi vår första Inzile Pro4 levererad till oss. Sedan dess har Picsmart tyst swishat fram på Stockholms gator varje dag ” säger Christopher 

Picsmart har vuxit med ett nytt Inzilefordon för varje ny zon som öppnats upp för försäljning. Nu rullar fyra eldrivna lastbilar i Stockholm med omnejd och nu levereras den femte som får Sundbyberg som upptagningsområde.  

“Vi är väldigt nöjda med bilarna. Vi säger att de “susar fram”,  de syns väl, är snygga och en grymt bra reklampelare. Storleken är optimal – ett fordon som passar i stadstrafik och miljö och samtidigt är rymligt. Vi får plats med ett 30-tal leveranser per runda om vi vill” 

Hur ser framtiden ut för Picsmart då? 

“Vi har ett bra koncept som är skalbart. Vi är snabbfotade och kan med kort varsel starta upp på nya platser. Vi är mobila och konceptet håller också för expansion till nya länder. Planen är att skala upp och ut men i närtid ska vi växa där vi står. Det finns mycket kvar att göra” avslutar Christopher.